2013. szeptember 25., szerda

Híres álmok: Robert Louis Stevenson



Kép forrása: Wikimedia
...amelyekből regények születnek...
...például Robert Louis Stevenson skót regényíró remekműve, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete 1886-ban
...a mű keletkezésének történetéről a következőket olvashatjuk:

    Az író egészségének meggyengülése miatt 1884-ben visszavonult bournemouth-i (Anglia) villájába, hogy Emberrablók című művén dolgozzon. A tervezett munkát azonban hamarosan megszakította egy nagy hatású álom, amelyről Stevenson így mesélt:
    "Nagyon régóta próbáltam már történetet megfogalmazni arról a határozott benyomásomról, hogy az ember kettős természettel bír... két napig törtem a fejem bármiféle ötleten, majd a második éjszakán megálmodtam az ablaknál játszódó jelenetet, továbbá a kettéválás utáni egyik jelenetet, amikor Hyde, akit egy elkövetett bűntény miatt üldöznek, magához veszi a szert, és üldözői szeme láttára alakul át. A regény többi részét tudatosan és ébren dolgoztam ki..."
    Így született meg a köztiszteletben álló orvos, valamint csodaszerének ötlete, amellyel éjszakánként saját sötét természetét életre keltő szörnyeteggé változik.
    Az álombeli ihlet után 1886-ban a mű "kidolgozással, megírással, átfogalmazással és nyomtatással együtt kevesebb, mint tíz hét alatt készült el."

    Robert Louis Stevenson gyermekkora nagy részét TBC miatt betegágyban töltötte, így fantáziavilága mindennapjainak fontos részévé vált. Talán nem véletlen, hogy álmait is mindig izgalmas, figyelemre méltó élményekként kezelte, mint "az agy kicsiny színházát, amelyet egész éjjel megvilágítunk" - bármilyen irodalmi alkotásnál élénkebbnek és szórakoztatóbbnak találta saját éjjeli 'előadásait'.
    Az író munkáját övező anekdoták szerint Stevenson egyik éjjel rettenetesen kiabált álmában, ezért felesége felébresztette őt. A férj eképpen tiltakozott: "Miért keltettél fel? Olyan kitűnő madárijesztős mesét álmodtam meg éppen!"
    A házaspár még azt is megfigyelte, hogy a szoros szerzői határidők hatására az álmok felélénkültek és ontani kezdték az ötleteket.

...lám, lám, mi mindenre jók a rémálmok!

Forrás: beliefnet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése