2013. szeptember 26., csütörtök

Rémálmok orvosi szemmel...


Kép forrása: dívány
..."a felnőttek kb. 8 százaléka riad fel rendszeresen éjszakánként a rémálmok miatt"
..."a rémálmokat nem csak negatív események válthatják ki, hanem bizonyos gyógyszerek is: főleg az antidepresszánsok és az olyan tabletták, melyek az idegrendszerre hatnak"
..."a rémálmok hátterében leggyakrabban a stressz, a feszültség áll, azonban több betegség tüneteként is jelentkezhetnek... például a depresszió, endokrinológiai betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés), illetve éjszakai fájdalommal járó problémák (ízületi fájdalmak, gerincpanaszok, gyomorfájdalom)"

...mi a különbség az éjszakai lidércnyomás és a rémálom között?
..."az álmok az REM [az alvás gyors szemmozgással járó fázisa] szakaszban vannak, ...[a lidércnyomás] nem sokkal (kb. 90 perccel) az elalvás után"
..."ha 10-kor elalszik, akkor a lidércnyomás miatt 11:30-kor pattanna ki csuromvizesen az ágyból, azonban ha 'csupán' rosszat álmodott, amiatt reggel 6 körül ébredne csak fel"

...milyen következményekkel járhatnak a gyakori, intenzív rémálmok?
..."nappal is fáradtabb, levertebb lehet, és a koncentráló képessége is csökkenhet"
..."azok a felnőttek, akik gyakran álmodnak rosszat, nagyobb eséllyel válhatnak depresszióssá, sőt, az öngyilkossági hajlamuk is megnőhet"

...személyes adalék: a rémálmok tematikája megvilágíthatja a problémák gyökereit, megértésük segíthet a testi-lelki gyógyulás előmozdításában, ezért érdemes szakemberhez fordulni, akivel feldolgozhatók az aktuális nehézségek, illetve ezek múltbeli gyökerei

Forrás: dívány


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése