2013. október 5., szombat

Álmok a néphagyományban


Kép: Hans Baldung - Boszorkányok
...részletek Keszeg Vilmos néprajzkutató 'Az álom: a múlt vagy a jövő' című 2011-ben megjelent cikkéből:

    "Európa-szerte s így a magyar társadalomban is ismert az álmok rituális körülmények közötti előidézése. András napját a lányok böjtöléssel töltötték, esetleg néhány speciálisan elkészített falatot fogyasztottak, párnájuk alá férfiruhát tettek. Az ekkor látott álomban jövendő férjük jelent meg. Ha három egymás utáni kedden böjtöt tartottak, a harmadik nap éjszakáján szintén megláthatták jövendő kérőjüket. Luca napján egy almába haraptak, s ettől kezdve naponta egy-egy harapást ettek belőle. A 12. napon, karácsony szombatján az almacsutkát a párnája alá helyezi, hogy álmában férjével találkozzék. Moldvában a lány Szilveszter napján sós lepényt süt, párnája alá teszi, éjfélkor a kúton egy korty vizet vesz a szájába. Ezt követően álmában megismeri majdani férjét."

    "Az álomról való beszélés az álom, látomás narratív formába öntése. Az álomtörténetek tipikus motívumai az álomesemény körülményei (táji környezet, napszak), meglepő élmények (fény, illat, szín, dallam, hang), a szereplők jellemzése (öltözet, meglepő alkati tulajdonságok, beszéd- és viselkedésmód), az álomban tapasztalt meglepő teljesítmények (repülni tudás, tehetetlenség, csodás megszólalás), az álombeli párbeszédek reprodukálása."

    "A mitikus és vallásos világképek az álmot szakrális kommunikációként alkalmazzák. Eszerint az álom divináció, a transzcendens lényekkel és az ősökkel való találkozás ideje. Az álom ideje az igazi idő, a lineáris időbõl való szabadulás ideje. Az álomban sugallt és receptált események a szakrális történelem eseményei. Az üzenet a transzcendens lényektől eredő utasítás, tanács. Gyakran kultuszok forrása. Álombeli üzenetben az ókori Keleten, a törzsi társadalmakban, a világvallásokban férfiak, egyházi vezetők részesültek. Az ókori Keleten gyakran a szentélyben alvás tette lehetővé az álomban való részesülést. Az álombeli üzenet egyértelmű, nem szorul értelmezésre. Az álom értelmezése papi feladat volt."

    "A felvilágosodás racionális világképe és elitizmusa kompromittálta a transzcendens világ különböző formáit és lényeit (a szentek, a mitikus lények, a halottak világa), a transzcendens kommunikáció formáit, az ezzel kapcsolatos technikákat és tapasztalatokat. Az álomértelmezők és látók a többi mágikus és transzcendens szolgáltatást nyújtó személlyel együtt sorozatos koncepciós perek áldozataivá váltak. Az álomértelmezéssel kapcsolatos tudás a hiedelem körébe utalódott át (álom s esős idő). Az álommal kapcsolatos tudás visszaszorult az intézmények (egyház, iskola, könyvkiadás, közintézmények) által érintetlenül maradt személyes és lokális univerzumba."

Forrás: CEEOL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése