2013. október 14., hétfő

Eric Berne: Totemállat-álmok


Kép: Susan Seddon Boulet
    "Gyakori tapasztalat, hogy éveken át valamely állattal vagy növénnyel álmodunk. Ez a totemünk. A női totemek között gyakori a madár, a pók, a kígyó, a ló és a macska, a rózsa, a mezei virág és a káposzta. A ló egyben férfitotem is, s ilyen még a kutya, a tigris, az óriáskígyó és az égig érő fa. A totem lehet félelmetes, mint például a pók és a kígyó, és lehet jóságos és szelíd, mint a macska vagy a káposzta. Nem ritka, hogy vetélés vagy abortusz után a macskanő halott kiscicákkal álmodik.
    A páciensek éber állapotban is hasonlóan viszonyulnak totemállataikhoz, mint álmaikban. A pókok és a kígyók gyakran váltanak ki félelmet vagy allergiás reakciót, a pozitívak pedig a gazdi kis kedvenceként futkároznak a lakásban (bár néha ők is okozhatnak allergiát). Sokan megpróbálnak a totemállatukhoz hasonlóvá válni. A legtöbb nő imádja az édes kiscica vagy a rejtelmes vadmacska szerepét...
    A totemizmus a tizenhatodik életév táján általában megszűnik. Ha álmok, fóbiák, utánzások vagy hobbik formájában mégis fennmarad, akkor annak komoly oka van. Még a nem túl szembeötlő totemizmus is könnyedén előcsalogatható: a pozitív totemet a 'Melyik a kedvenc állatod?' vagy a 'Milyen állat szeretnél lenni?', a negatívat a 'Melyik állattól félsz a leginkább?' kérdés hívja elő."

/Eric Berne: Sorskönyv, IX. fejezet/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése