2013. október 15., kedd

Hírek az alvás biológiai hátteréről


Kép forrása: The Herald
...izgalmas hír az alváskutatásról az Index hírportál hasábjain:

"Rájöttek, miért alszunk

    Amerikai kutatók felfedeztek egy új okot arra, hogy miért alszunk: ezalatt termelődik újra az egyik fajta agysejt: az alvás felfuttatja azoknak a szigetelőanyagként ismert mielin nevű sejteknek a termelését, amelyek megvédik agyunk áramköreit. Az, hogy valójában miért kell aludnunk, évszázadok óta foglalkoztatja a tudósokat. Az biztos, hogy a megfelelő működéshez szüksége van erre az agynak, de a konkrét biológiai folyamatokat csak most kezdjük megismerni.

    Az egérvizsgálatokkal most kapott eredmények segíthetnek megérteni az alvás szerepét az agy javításában és növekedésében, valamint közelebb kerülhetünk a sclerosis multiplex gyógyításához is. A kutatást a Journal of Neuroscience című szaklap közölte.

    Chiara Cirelli és kollégái a University of Wisconsinről megfigyelték, hogy az egerek alvása alatt megduplázodott a mielinsejtek termelése. A géneknek köszönhető emelkedés az álmodásos (REM - rapid eye movement) fázisban volt a legmagasabb. Ezzel szemben a sejthalállal és stresszel összeköthető gének akkor kapcsoltak be, amikor az egeret arra kényszerítették, hogy maradjon ébren.

    Cirelli szerint a tudósok sokáig arra koncentráltak, hogy miben különbözik az idegsejtek aktivitása alváskor, illetve ébrenlétkor. Most már azt is tudják, hogy különböző támogató sejtek is jelentősen változnak a két fázisban."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése