2014. április 21., hétfő

Bölcs Öreg a szépirodalomban: Gandalf


Kép forrása: itt
...J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége című kultikus regényében Gandalf figurája megragadja a Bölcs Öreg archetípus két nagyon fontos aspektusát...

...egyrészt Gandalf a hobbitok szemében bohókás, vicces öregember, akinek a tudománya trükkökből és látványos 'puffogtatásból' áll - varázsló létére a 'kis' emberek csak furcsaságát érzékelik és megmosolyogják számukra érthetetlen tudását
...a Bölcs Öreg figurákhoz méltóan Gandalf derűvel, játékosan fogadja ezt a helyzetet és élvezi a gyerekek (meg persze a gyermeki felnőttek) szórakoztatását: nem pöffeszkedik a varázsló szerepében, nem hajszolja a tekintélyt, nem sóvárogja az elismerést és nem keresi a bizonyítási lehetőségeket, melyek igazolnák nagyságát:

    "Szeptember második hetének vége felé Morotván át jött egy kordé a Borbuggyan hídja felől, fényes nappal. Egy öregember hajtotta egyedül. Nagy, hegyes, kék süvege volt, hosszú, szürke köpenye és ezüstszínű nyakravalója.     A szakálla hosszú; fehér: bozontos szemöldöke kiállt a süveg karimája alól.     Kis hobbitgyerekek futottak a kordé után végig az egész falun, aztán fel a dombra. Kitalálták, hogy mit hoz: a tűzijátékhoz való holmit. Bilbó házának főbejárata előtt az öreg sorba letette a rakományát, különféle fajtájú és formájú rakéták nagy kötegeit, mindegyiken rajta a jel: egy nagy piros G, meg egy tünderúna.
    No persze: Gandalf jele, mert az öreg éppen Gandalf volt, a mágus, akit Megyeszerte jól ismertek mint a tüzek, füstök és fények kiváló szakértőjét. Valójában sokkal nehezebb és veszélyesebb mesterséget űzött, de erről a megyeiek nem tudtak semmit. Ők csak arra gondoltak: lám, ez is a nagy mulatság egyik 'attrakciója'. Ezért jöttek izgalomba a hobbitgyerekek. 'G, G, garabonciás!', kiáltozták, és az öreg elmosolyodott."


...a Bölcs Öreg másik arca azonban hamar megmutatkozik: a szerény, egyszerű külső mögött már-már isteni hatalom lakozik
...amint előkerül a mágikus Gyűrű és vonzásának ellensúlyozása érdekében szükség lesz a határozott fellépésre (sőt némi agresszivitásra is), Gandalf ellenállhatatlan erővel képes irányítani a helyzetet:

    "– Na de kedves hobbitom! – mondta Gandalf. – Egy hosszú életen át jó barátok voltunk: valamivel mégiscsak tartozol nekem! Ne butáskodj! Jusson eszedbe, mit ígértél: hagyd azt a gyűrűt!
    – Ha te magad szeretnéd megkaparintani, miért nem beszélsz őszintén?! – kiáltotta Bilbó. – De nem lesz a tiéd. Nem mondok le az én drágaságomról, érted? – Kezével a rövid kard markolatát kereste.
    Gandalfnak nagyot villant a szeme. – Most mindjárt én jövök méregbe – mondta. – Ha még egy ilyet mondasz, az lesz a vége. Akkor majd meglátod, ki is az a Szürke Gandalf. – Egy nagyot lépett a hobbit felé: az alakja mintha megnőtt volna, ijesztő lett; árnyéka betöltötte a kis szobát.
    Bilbó a falig hátrált, hangosan lélegezve, ökölbe szorított keze a zsebében.     Így álltak egy darabig, farkasszemet nézve, és a szobában szinte pengett a levegő. Gandalf nem vette le szúrós szemét a hobbitról. Végül Bilbónak elernyedt a keze, reszketés fogta el.
    – Nem tudom, mi ütött beléd, Gandalf – mondta. – Még sose voltál ilyen. Minek ez a nagy hűhó? A gyűrű az enyém, vagy nem? Én találtam, és Gollam megölt volna, ha nem tartom meg. Nem vagyok tolvaj, akármit mondott is.
    – Sose neveztelek annak – felelte Gandalf. – És én se vagyok az. Nem kifosztani akarlak: segíteni szeretnék.
    Azt szeretném, ha bíznál bennem, mint azelőtt. – Elfordult, és az árnyék szétfoszlott. Gandalf mintha összezsugorodott volna: megint a meghitten ismerős, hajlott hátú, gondterhelt öregapó volt."


...a történetben fokozatosan kibontakozik Gandalf varázsereje, bölcsessége és megingathatatlan jelleme - ugyanakkor gondoljunk bele egy pillanatra: a bemutatkozó jelenet alapján mi magunk mennyire vettük volna komolyan a kordéról tűzijátékot dobáló öreget?
...a Bölcs Öreg figurák sokszor állítanak hasonló dilemma elé: arra tanítanak, hogy a bölcsesség és a 'szívvel tudás' nem konform tulajdonságok, sőt gyakran kívülállóvá, furcsává, komolytalanná alakítják birtokosukat a többség szemében
...a szürke, jelentéktelennek tűnő Bölcs Öregre azonban érdemes odafigyelni - rendkívüli szituációkban, ismeretlen helyzetekben segíthet megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek talán meghaladnák képességeinket: sok egyéb mellett például kreativitásra, hirtelen felismerésekre, a természet(ünk) uralására, szabályokon felül álló egyetemes erkölcsiségre, valamint a küzdelem hősies felvállalására taníthat bennünket

/idézetek: J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése