2014. április 1., kedd

Archetípusok: Animus


Kép: Salvador Dalí - Hermész
    "Az animus a nőben lakozó férfi-lélekkép. Pontosabban szólva: a logosz-princípium a nő tudattalanjában. A logosz ebben az összefüggésben: felismerés, döntés/ítélethozás, megkülönböztető-képesség és értelem. Amiképp a férfi animáját az anyaélmények formázzák, ugyanezt az animus esetében a nő apja vagy más férfi-példaképek teszik. [...]
Az animus lélekképe a nő számára jövőbe kalauzoló lehet a belső és szellemi világ felé."

/C. G. Jung Alapfogalmainak lexikona/

    "A nőben, akinek életmódja inkább hajlik a monogámiára, a poligám tendencia a belső reprezentánsban fog megmutatkozni, és a kiegészítő férfias elem a legkülönbözőbb alakok sorozatában fog manifesztálódni. Ennélfogva az animus legtöbbször többes számban jelenik meg, mintegy 'apák és más hatalmi személyek gyülekezete, akik ex catedra hirdetnek megkérdőjelezhetetlen, >józan és bölcs< ítéleteket'. Ezek gyakran jobbára kritikátlanul elfogadott vélemények, előítéletek, elvek alakját öltik, amelyek a nőt vitatkozásra, cívódásra késztetik."

/Jolande Jacobi: C. G. Jung pszichológiája/

    A képen Salvador Dalí: Hermes című festménye látható - Hermész, az istenek hírnöke képviseli a nő animusának pozitív aspektusát: a szellemi közvetítő lehetséges szerepét tudat és tudattalan között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése