2013. november 13., szerda

Egészséges erotika


Kép forrása: itt
...izgalmas cikkre bukkantam 'Pisztoly a vázában - Mihez kezdjünk erotikus álmainkkal?' címmel, amely segíthet a szexuális tartalmú álmok ingoványos területén való eligazodásban, ezért egy az egyben közlöm:

    "Az erotikus álmok nem mindig a szexről szólnak, ártatlannak tűnő álmok pedig lehet, hogy mégis.
    A kutatók még ma sem tudják biztosan, miért is álmodunk, és miért pont azt, amit. Nagyon sokféle elmélet létezik, de mindegyikük megegyezik abban, hogy az álmodás létfontosságú az ember szellemi és testi egészsége szempontjából. Ne érezzük tehát elfecsérelt időnek azt, hogy életünk majdnem egyharmadát alvással töltjük.

Mindenki álmodik?

    Bár sokan vannak, akik általában nem emlékeznek álmaikra és talán arról is meg vannak győződve, hogy soha nem is álmodtak, bizonyított, hogy mindenki álmodik. Ráadásul valószínűleg pont ugyanannyit, mint azok, akik fel is tudják azt idézni álomképeik egy részét.
    Az álmokra egyébként jellemző egyfajta ismétlődő jelleg, ami miatt egész éjszaka gyakorlatilag egy témáról álmodunk. Így aztán azon is kár bosszankodni, hogy ha reggel csak a felébredés előtti, rövid álomszakaszra emlékszünk: megnyugodhatunk, feltehetően nagyjából ugyanazt a témát variáltuk egész éjjel.
    Érdekes adat még, hogy kísérletek szerint az álomban zajló cselekvések nagyjából ugyanannyi időt vesznek igénybe, mint a valós életben.
    Az álomkutatás szempontjából az alvás négy fázisa közül a REM-szakasz az érdekes, ekkor keletkeznek ugyanis az álomképek. Mélyalvásban minimumra csökken az anyagcsere-aktivitás, a szervezet takaréklángon működik. Ezzel szemben a REM-szakaszban a szív, a keringési rendszer és a tüdő teljes üzemben dolgozik, hogy az agyat oxigénnel és vércukorral lássa el.
    Jellemző még a szemgolyó erős ide-oda mozgása. Mindeközben a nemi hormonok termelődése is megnövekszik, a nemi szervek szexuális izgalom nyomait mutatják, és az álmok gyakran lesznek erotikusak.

A férfiak többet és jobban

    Statisztikák szerint a férfiaknak háromszor gyakrabban vannak egyértelműen erotikus álmaik - ez a férfiak álmainak 12, a nőkének mindössze 4%-a. Az ilyen jellegű álmok az emberi élet 2. és 3. évtizedében fordulnak elő a leggyakrabban, a nemi érés előtt viszonylag ritkák.
    Az álmok szerkezete egyébként, úgy látszik, elsősorban a szexualitásban a vizuális ingerekre eleve fogékonyabb férfiaknak kedvez. Az érzékszervi megoszlás szempontjából ugyanis erős képi dominanciát mutat. Számukra tényleg kiválóan alkalmas az erotikus tartalom megjelenítésére.
    Álmainkat nagyrészt képek alkotják, ezt követik a hangok (65%), csak ezután jócskán lemaradva következik a többi érzékelés, mint az egyensúly-, hő-, ízlelés, szaglás, tapintás.
    G. William Dumhoff Álomértelmezés című művében azt állítja, a nők és a férfiak álmaikban is eltérő módon élik meg a szexualitást, ami talán magyarázattal szolgál a tényre, hogy a férfiaknál az ilyen álmok sokkal gyakrabban végződnek orgazmussal.
    A hagyományos nemi szerepeket követve a férfiak rendszerint aktív részvevői az erotikus aktusnak. A nők ezzel szemben álmaikban inkább választják a szemlélő szerepét, mivel ilyenkor is munkál bennünk az elfojtás, hogy nehogy valamilyen bűnös, tiltott dolog részesei legyenek. Az mind a férfiak, mind a nők álmaira jellemző, hogy maga az aktus nem jelenik meg az erotikus álmokban.

Freud: minden álom erotikus

    Sigmund Freud volt az, aki az álomkutatást tudományos témává emelte. Szerinte az álmok megérthető és értelmezhető szellemi tartalmak. Freud az Álomfejtés (1900) c. könyvében kifejtett elméletének lényege, hogy az álmok a vágyteljesítés rejtett kísérletei, vagyis az egyénnek azokat a számára elfogadhatatlan vágyait és szükségleteit fejezik ki, amelyek elfojtás révén kiszorítódnak a tudatból és alámerülnek a tudatalattiba. Ezek a tudatalattiból érkező vágyak álcázva, szimbólumok formájában jelenítődnek meg, így játszva ki az elfojtó mechanizmusokat.
    Freud ugyanakkor úgy gondolta, az álom leginkább a szexuális impulzusok kiélésére alkalmas, ez magyarázza az erotikus jellegű álmok nagy gyakoriságát. Ő minden álomban vágyteljesülést lát, és majdnem minden esetben magáét a szexuális vágyét.

A körömreszelő, mint fallikus szimbólum

    Így aztán ne csodálkozzunk, ha a freudisták álomszótárában már szinte bármelyik tárgy erotikus jelentéssel bír, így a férfit jelképező, fallikus szimbólum lesz pl. a vonat, léggömb, denevér, bojler, konzervnyitó, kréta, zsinór, uborka, szökőkút, pocok, fegyver, körömreszelő, nyakkendő, ceruza, petárda, szike, esernyő. Hasonlóan a női princípium jelképei a gyümölcs, földgömb, hold, zárt szoba, alagút, bőrönd, váza, ház, víz.
    Sokan azonban úgy vélik, Freud eltúlozta a szexualitás jelentőségét, merthogy nem lehet minden szimbólumot a nemiséggel azonosítani. Az álomban a genitális szimbólum akár az álmodó személyiségét is kifejezheti, így pl. a fallosz lehet a hatalom és erő, a behatolás, az alkotás, a szellemiség jelképe, míg a vulva jelentése lehet befogadó, megőrző, megtartó, anyai, elnyelő.

Az erotika gyakran mégsem a szexről szól

    Általános nézet, hogy az erotikus álomban az egyén gyakran azokat a szexuális vágyakat éli ki, amelyek számára a valóságban elérhetetlenek. Tény, hogy erotikus álmainkban gyakran követünk el olyasmit, amit a valóságban nem merünk megtenni. De ha azt álmodjuk, hogy jót szeretkeztünk a főnökünkkel, akkor az valóban azt jelenti, hogy vonzódunk hozzá szexuálisan? Ha homoszexuális álmunk volt, kezdhetünk-e magunkra gyanakodni? Azért az összefüggés nem ennyire egyszerű.
    Annyiban feltétlenül igaza volt Freudnak, hogy a látszólag nem erotikus álomnak lehet szexuális jelentése. Viszont éppoly igaz, hogy az erotikusnak tűnő álmok gyakran nem is a szexhez kapcsolódnak, hanem kifejezhetik például másokhoz való viszonyunkat, illetve azt, hogy mit gondolunk arról, ahogy mások viszonyulnak hozzánk.
    Ha valakik szeretik egymást, és vágynak egymásra, valószínűleg gyakrabban jelenhetnek meg egymás álmaiban. Jellemző, hogy elfojtott nemi vágyaink törjenek így utat maguknak: olyasmiben veszünk részt, amit ébren egyenesen visszataszítónak találnánk. Megcsalás, incesztus, perverziók, homoszexualitás – ezek megjelenése nem feltétlenül jelenti azonban azt, hogy meg is akarjuk tenni, csak eddig nem mertük.

Hogyan elemezzünk?

    Bár vannak pszichológusok, akik az álomelemzést megbízhatatlannak, vagy egyenesen károsnak tartják – egyes elméletek szerint az álmok akkor keletkeznek, amikor az agyunk nagytakarít, tehát pontosan a szemétre való információkat tartalmazzák. Az ellenvetések ellenére sok terapeuta mégis rendszeresen használja az álomelemzést, mert úgy véli, hozzájárulhat a például a szexuális élet javításához, vagy egyszerűen a páciens emberi viszonyrendszereinek jobb megértéséhez.
    Az álomértelmezésnek Jung elméletében is nagyon fontos szerep jut, de ő is hangsúlyozza, hogy ehhez közel sem elégséges, ha valaki jártas a szimbolikában. A helyes értelmezés érdekében rendkívül fontos az álomgazda közreműködése, hiszen ő kell közölje személyes élményeit az álmában szereplő tárgyakkal és emberekkel szemben.
    Ezek nélkül a képzettársítások nélkül aligha lehetne helyesen dekódolni a tudatalatti üzenetét. A például Krúdy Álmoskönyvében vagy az alábbi, különböző magazinok alapján összeválogatott sztereotip értelmezések tehát teljesen elfogadhatatlanok a pszichológusok számára, a többiek viszont szeretnek rajta elmélázni.

Ismeretlen ismerős

    Valaki ismerőssel, esetleg éppen rokonnal szeretkezni nem feltétlenül jelenti azt, hogy a valóságban is szexuálisan vonzódunk az illető személyhez, egy ilyen álom szólhat mindössze arról, hogy jobban meg akarjuk ismerni, közelebb kerülni hozzá. Ilyenkor talán csak valamilyen belső tulajdonsága fogott meg, amivel elnyerte bizalmunkat.
    Ha olyasvalaki erotikus álmunk főszereplője, akire ébren szinte soha nem is gondolunk, akkor nagy valószínűséggel egy hozzá közel álló személyt helyettesítettünk be vele. Arctalan személlyel szeretkezni jelentheti azt, hogy mi magunk sem tudjuk, mit várunk el a partnerünktől. Ismeretlen partner jelképezheti az álmodó lelkének számára is rejtett árnyoldalát is. A befolyásos személlyel, pl. a főnökkel való szeretkezés legtöbbször csak az elismerés, szakmai siker utáni vágyakozásra utal.

Leszbikus gyengédség

    Főleg a nők álmaiban bukkan elő a homoszexuális jelleg, ami legtöbbször arról tanúskodik, hogy több gyengédségre vagy változatosságra vágyik a szexben. Amennyiben erotikus jellegű álmainkban gyakran tűnnek fel családtagjaink, akkor elképzelhető, hogy felül kell vizsgálnunk a párkapcsolattal kapcsolatos, illetve az ellenkező nemmel szembeni hozzáállásunkat, belénk nevelt előítéleteinket.
    Az orális szex, bár elég explicitnek tűnik, gyakran mégis csak a verbális kommunikációt szimbolizálja. Az erotikus jelenet helyszíne sem mellékes: ha valamilyen biztonságos, zárt helyen szexeltünk (pl. börtön), talán olyan szexuális vágyainkat akarjuk kiélni, amelyeket a hétköznapi életkörülményeink között nem sikerült.
    Partnerünk megcsalása jelentheti, hogy valamit unalmasnak találunk a kapcsolatban, de nem biztos, hogy feltétlenül a szexszel vagyunk elégedetlenek. A megismételt erotikus álmok, amelyekben azonban soha nem jutunk el a kielégüléshez, azt sugallják, hogy nem bízunk eléggé partnerünkben, vagy éppen saját érzelmeinkben nem vagyunk biztosak.

Pénisz az álomban

    Artemidorosz már a 2. században az álom jelképeiről és jelentéseiről nagy anyagot gyűjtött össze, és sokoldalúan értelmezte őket. Így pl. véleménye szerint a pénisz az álomban jelképezheti a szexuális testi erőt, de általában az életerőt is; a nemző őt, tehát a szülőket, de a nemzett gyermeket is.
    Vonatkozhat továbbá személyekre is, olyanokra, akikkel az álmodó nemi kapcsolatban van (feleség, szerető); ingadozást a gazdagság és a szegénység között (duzzadtság és elernyedés); kényszert és bilincset, mert az ember a nemi vágyainak a rabja; de tervet és titkot is (görögül a medea hímvesszőt is, tervet és titkot is jelent); a nemző-, teremtő-, gyújtóeszmét a beszédben és a nevelésben. (Dietz-Hesse: Szexológia, Gondolat, 1975)

Jung egyik híres gyerekkori álma

    Az álomban egy réten áll a laufeni kastély közelében, s hirtelen sötét gödröt fedezett fel a földben. Lent kőlépcsőt pillantott meg, amely a mélységbe vezetett. Habozva és félve elindult rajta, s odalent egy óriási képződményt talált, amelyet először magas fatörzsnek vélt. Bőrből és húsból állt, a teteje pedig golyóbis alakú fejben végződött, amelyen csak egészen fent, a fejtetőn látszott szem. Később Jung rájött, hogy az álombeli látomás egy rituális fallosz volt. (...)
    A pénisz és a fallosz lehetséges azonossága Jung saját rettegését is jelzi e szervtől, azontúl saját fallikus izgalmát s az attól való félelmet, hogy a péniszt az anyai testben is megtalálja, általánosabban szólva a kasztrációs félelmet és szexuális szorongást. (Frank McLynn, Jung élete és munkássága)"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése