2013. november 9., szombat

A 10 legijesztőbb álom


Kép forrása: Flickr
...Kelly Sullivan Walden írása szerint Halloween ünnepe csökkenti a markáns határvonalat az élők és a holtak világa között, hozzájárulva a halál elkerülhetetlenségének felismeréséhez és az élet körforgásának természetes részeként való elfogadásához
...hogy ez miért annyira fontos [és Magyarországon is egyre népszerűbb]?
...talán mert a halál gondolatával való megbarátkozás nélkül nincs teljes élet

...a szerző saját praxisában a következő Halloween környékén előforduló álomszimbólumokra lett figyelmes:

10. Temető/sír: Egy korszak végét vagy egy jól elhatárolható változást fejezhetnek ki (például párkapcsolat megszakadását, munkahelyváltást vagy egy életszakasz lezárulását). Tükrözhetik a gyászt, amelyet a korábbi világunk elveszítése miatt érzünk.

9. Fekete macska: Nem feltétlenül jelent balszerencsét, inkább összeköttetést a tudattalan sötét részeiben meghúzódó intuícióval és/vagy feminin tulajdonságokkal.

8. Üldözés vagy Üldöztetés: Amit mi üldözünk álmunkban az egy elérhetetlennek tűnő vágyott minőség lehet, amelytől teljesebbnek éreznénk magunkat. Hasonlóképpen, ami bennünket üldöz álmunkban, az jó eséllyel egy olyan nemkívánatos aspektusunk, amelytől szeretnénk megszabadulni (ám minél jobban menekülünk tőle, annál nagyobb hatással lesz ránk...).

7. Zombik, Szörnyek, Vámpírok: Az élőhalottak arra figyelmeztethetnek, hogy lélektelenül éljük mindennapjainkat, talán beleolvadva a lélekromboló média vagy a társadalmi elvárások hatásába. A szörnyek és vámpírok árnyékszemélyiségünk megnyilvánulásaiként az elfojtott agressziót és/vagy szexualitást testesíthetik meg.

6. Boszorkány/Öregasszony: Ijesztő formában, de a bölcsesség és a belső erő birtokosai - [a kollektív tudattalan tartalmaihoz hasonló kétarcúság jellemzi: az anyakomplexus pozitív vagy negatív hatásától függően különleges képességekkel ruházhatnak fel vagy legyőzhetetlen fenyegetést is jelenthetnek].

5. Csontvázak: Testünk belső szerkezetét, tartópilléreit - ezáltal legalapvetőbb konstitúciónkat, személyiségünk alapjait jeleníthetik meg. Ha mindez láthatóvá vált, azaz előtérbe került, érdemes alapos önvizsgálatot tartanunk.

4. Álarc/maszk: Igazi arcunk elfedésére alkalmas eszközként az őszinteséggel, hitelességgel kapcsolatos témákat vethet fel: [ún. perszóna személyiségünk szimbólumaként] időnként szükségünk lehet arra, hogy ne mutassunk meg mindent önmagunkból - például ellenséges környezetben -, ugyanakkor a rejtőzködés börtönében is rekedhetünk, ha folyamatosan más képet mutatunk önmagunkról, mint amit valójában érzünk, gondolunk.

3. Zuhanás: A kontrollvesztésnek, egyúttal önbizalmunk csökkenésének, valamint a realitás talajáról való eltávolodás élményei állhatnak az álombeli zuhanás hátterében, amit például túlterheltség okozhat - ugyanakkor a mélységek megismerése akár tartós személyiségfejlődéssel is járhat.

2. Elhunyt szeretteink: Gyakran látogatásként éljük meg halottaink felbukkanását az álomban - újra emlékezve hiányukra vagy folytatva meg nem oldott közös problémáinkat, újra küszködve konfliktusainkkal. Halottaink ebben az értelemben mindenképpen tovább élnek: hátrahagyott kérdésekkel, feldolgozatlan érzésekkel, lezáratlan diskurzusokkal - az álom által felvetett szituáció mentén érdemes emlékezni és dolgozni a közös múlttal.

1. Halál: Az amerikai indiánok szerint a legteljesebb életet akkor éljük, ha a halál a sarkunkban van. Az álombeli halált így nem feltétlenül kell szó szerint értenünk, ugyanakkor eléggé ijesztő élményt nyújthat ahhoz, hogy újra értékelni kezdjük szeretteink közelségét vagy saját egészségünket. Szimbolikusan személyiségünk bizonyos aspektusainak fenyegetettségére vagy éppen jövőbeli szükségtelenségére utalhat, ha valaki vagy valami meghal az álmunkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése