2013. november 9., szombat

9 meghökkentő tény az álmokról


Kép forrása: Bored Panda
    "Az álmok a legtitokzatosabb és a legérdekesebb élmények életünkben. Az ókori Rómában az álmokat az Istenek üzeneteinek tartották, és a szenátus előtt vitatták meg őket. Az álomtolmácsok még a hadvezéreket is elkísérték a hadjárataikra. Azt is tudjuk, hogy sok művész az álmaiból nyert ihletet a műalkotásaihoz. Sajnos elég kevés, amit biztosan tudunk az álmainkról, de összeszedtünk egy rövid listát az álmokról tudott érdekes tényekből.

1. Minden emberi lény álmodik, kivéve néhány nagyon szélsőséges pszichológiai esetet. Sokan azt hiszik, nem álmodnak, pedig csak elfelejtik álmaikat.
2. Egy éjszaka körülbelül 4-7 álmunk van.
3. Ébredés után öt perccel már az álmunk felét elfelejtjük. További öt perc után már csak a tíz százalékára emlékszünk.
4. Akik látással születtek, majd megvakultak, ők is látnak képeket álmaikban. Akik vakon születtek, azok is álmodnak, hangokkal, érzetekkel, illatokkal.
5. A kutatások szerint az emberek 18-38 százaléka megálmodik dolgokat előre. Hetven százalék tapasztal életében déja vu-t. Azoknak a száma, akik hisznek a jövő megálmodhatóságában, még ennél is magasabb.
6. A férfiak álmaiban sokkal több az agresszió, és a nemek aránya is más, mint a nők álmaiban. Egy nő álmaiban nagyjából ugyanannyi férfi és nő jelenik meg, míg egy férfi álmaiban 70 százalékban férfiak szerepelnek.
7. REM fázis alatt, amikor álmodunk, az elme blokkolja a test mozgását, hogy a testünk ne tegye meg ugyanazokat a mozdulatokat, amiket álmunkban teszünk. Sajnos néha megesik, hogy ez a blokk még ébredés után is megmarad egy rövid ideig.
8. Álmainkban csak olyan arcokat látunk, amelyeket ismerünk.
9. Az álmokban átélt szexingerek ugyanolyan valóságosnak hatnak, mint az igazi érzések, aktusok. A test képes átélni az orgazmust egy megálmodott aktus eredményeként."

...mivel a hivatkozások megjelölését nem találtam meg az oldalon a kutatási eredmények hátterében, ezért a listát inkább gondolatébresztőként osztottam meg - vajon ezek az állítások ránk is igazak?

Forrás: 2perc.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése