2014. február 5., szerda

Amplifikáció: kígyó


Kép: Shoshana Dubiner - Ancient Serpent
...Ellentmondásos szimbolizmusát formája, élettere és életmódja ihlette: párhuzamos a skorpióéval, miként az égen is: l. Kígyó (Serpens) és Skorpió (Scorpios) csillagkép. Nem lévén végtagja, szembekerül a többi élőlénnyel, főként az emberrel, ill. ezek őskezdeményét, tengelyét, gerincét, lelkét testesíti meg.

...Ha pihen, csigavonalba tekeredik, haladáskor hullámvonalat formál. Az összetekeredett kígyó a világ fenntartója, az élet forrása, s mint ilyen, nőies: anyaméh, vulvaszimbólum (l. a kígyóbőr gyakori rombuszmintázatát).

...Hozzá társul még az állandóság (Visnu Ananta, "Végtelenség" nevű kígyója), a középpont, a körforgás, ciklikus idő, örvény (a Sarkcsillag körüli Sárkány, Draco), a kerék (Démétér kocsijának kígyókereke), az őskáosz, az Alvilág, a béltekervény, a labirintus képzete (a babiloni teremtésmítosz nőstény sárkánykígyója: Tiámat). Az agy tekervényeit is megidézi (a kígyó az okosság, a logika és a jóstehetség jelképe: Kasszandra, Melampusz fülét kígyók nyalják tisztára, ez avatja őket jóssá).

...Hullámvonalas mozgása révén képviseli a haladást, az irreverzibilis időt: horizontálisan a hullámzó tengert, a kanyargó folyót; a régiek szemében a folyók: a Gangesz, Volga, Szajna, a mitikus Akhelóosz, az alvilági Sztüx, a világot kerítő óceán kígyó képében öltöttek testet. Az indiai nágakígyók faszellemek, a vizek, a mágia, a gyógyítás és a kincsek őrei.

...A kígyó a fa őrállata (a görög mitológiában a fán lógó aranygyapjúé, a Heszperiszek almáié; negatív előjellel a bibliai Tudás fájáé), a felemelkedés, fejlődés jelképe (amit az emelkedő spirál, lépcső is kifejez); a férfiasságé, a termékeny libidóé ("megmar egy kígyó szerelem képibe"), a phalloszé (l. Siva, miskakancsó), s mint ilyen, a béka párja. A botra, fára felcsavarodó kígyó ugyanaz, amelyik a világtengelyt forgatja (hindu Sesa). Dionüszosz kígyója fára futó szőlőinda.

...A kettős kígyójelkép, a lépcsős spirál az amerikai indián műveltségek ismert motívuma.

...Élettere a víz, a föld (föld alatti üregek) és a fa. Ezért ő a vizek úrnője, ura (Vízikígyó, Hydra csillagkép, a felső és alsó vizeket megszemélyesítő Tiámat, kútban lakozó mesebeli sárkányok, a kínai mitológia és a magyar néphit esőt, fergeteget hozó sárkányai). Ugyanakkor ő a föld, a földelem és a földistennők egyik állatszimbóluma.

/Hoppál Mihály - Jankovics Marcell - Nagy András - Szemadám György: Jelképtár/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése