2014. február 3., hétfő

Amplifikáció: hó


Kép forrása: itt
...Általában a halál, a pusztulás fogalmához társul.

...A távol-keleti hagyomány a magas életkorhoz és a mulandósághoz kapcsolja.

...A katolicizmusban Szűz Mária tisztaságára utal, aki lehűti a szenvedély tüzét. A Mária-ünnepek között az augusztus 5-i Havas Boldogasszony, a római Santa Maria Maggiore 435. évi felszentelésének emléknapja arra a legendára utal, amely szerint Mária csodás, nyári hóeséssel jelölte ki emléktemplomának helyét az Esquilinuson.

...A magyar irodalomban gyakori motívum. Vörösmarty Előszó c. költeményében a szabadságharc bukását követő dermedtségre utal: „Most tél van és csend és hó és halál.”
...Ady több versében a sár ellentéteként a tiszta, szűzi, égi világgal társítja (Hosszú az erdő; Sárban veszett hó). A menekülő Élet c. költeményében a „nagyszerü, szent” hó az emberi sors tabula rasája, az élet, amíg az „Üldöző” és a „Halál” rajta nem hagyják vérnyomaikat.
...Nagy László verseiben a halál közelségét; az élet, a tűz, a láng hiányát jelzi (pl. A havazás árnyéka, Hószakadás a szívre).
...A hangot elnyelő hórengeteg, amely egy erősebb kiáltásra lavinaként zúdulhat alá, az erdélyi magyarság sorsát példázza Sütő András művében (Advent a Hargitán).
...Ottlik Géza Iskola a határon c. regénye második fejezetének (Sár és hó) végén „égi kegyelem”, amely véget a vet a sár korszakának.

/Pál József - Újvári Edit: Szimbólumtár/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése