2014. március 3., hétfő

Lélektani típusok...


Kép forrása: itt
...ezen a linken C. G. Jung lélektani típusai alapján készült - a Myers–Briggs-típusindikátor tesztek rendszerébe tartozó - személyiségtesztet találtok

...rövid áttekintés a betűk/típusok értelmezéséhez Michael Daniels - Útjelző szavaink című könyvéből:

E/I (extravert/introvert - extravertált/introvertált)

E: "...az extravertáltakat (azokat, akik tudatosan extravertáltak) teljesen elbűvöli mindaz, ami a külvilágban van - a tárgyak, emberek, események és a közösségi eszmék. Mi több, minden, amit gondolnak, éreznek, tesznek, közvetlenül kapcsolódik a külső feltételekhez. Az extravertáltak ezért könnyen alkalmazkodnak a külső helyzetekhez, viszont elég befolyásolhatók és ingatagok. Általában szórakozáskedvelő, merész, magabiztos, könnyen megközelíthető és társaságkedvelő embereknek látszanak, akik mindig készek új érdeklődési körök és kötődések kialakítására. A külvilágért lángoló lelkesedésük közben azonban általában figyelmen kívül hagyják szubjektív tapasztalataikat, ezért gyakran derűsen tudatlanok belső, pszichológiai folyamataikat illetően."

I: "Jung szerint az introvertáltak (akik tudatos attitűdje introvertált) arra vágynak, hogy kivonhassák magukat külső környezetükből. Annak érdekében, hogy energiáikat énjükön belül megőrizhessék, nem szívesen fordulnak a külvilág felé, és esetleg visszahúzódnak a tárgyaktól és az emberektől. Ez azt jelenti, hogy ők mindig inkább védekező pozícióban vannak. Az introvertáltak tipikusan visszafogott, félénk, elég nehezen megközelíthető emberek, akik gyakran elég rosszul alkalmazkodnak társas környezetükhöz. Másrészt viszont általában jól alkalmazkodnak saját belső világukhoz, s mivel természetüknél fogva befelé forduló hajlamúak, rendszerint világos szubjektív nézetekkel és értékválasztásokkal rendelkeznek."

S/N (sensing/intuitive - érzékelő/intuitív)

S: "Az érzékelés az objektív világra vonatkozó közvetlen tapasztalatainkra utal, olyan folyamat, amely a tapasztalat bármifajta értékelése nélkül megy végbe. Az érzékelés a tárgyakat a maguk valójában fogja fel - realisztikusan és konkrétan. Nem veszi figyelembe az összefüggéseket, az implikációkat, a jelentéseket vagy az alternatív értelmezéseket, ehelyett megkísérli tényszerűen és részletesen megjeleníteni azt az információt, ami az érzékszervek számára hozzáférhető."

N: "Az intuíció a belső lehetőségek és jelentések mélyebb felfogására utal. Az intuitív érzékelés figyelmen kívül hagyja a részleteket, helyettük inkább az általános összefüggéseket vagy atmoszférát helyezi figyelme fókuszába. Érzékeli (nyilvánvaló tanúbizonyság vagy bizonyítékok nélkül) a dolgok mozgásának irányát, a finom belső kapcsolatokat és a mögöttes folyamatokat, illetve a helyzetben rejlő lehetőségeket. Az intuíció sohasem tükrözi közvetlenül a valóságot, hanem aktívan, kreatívan, éleselméjűen és képzeletgazdagon értelmet rendel hozzá azáltal, hogy olyasmiket magyaráz bele a helyzetbe, amik nem azonnal nyilvánvalók a tisztán objektív megfigyelő számára."

T/F (thinking/feeling - gondolkodó/érző)

T: "A gondolkodás olyan értékelési mód, mely a tapasztalat igazságának, illetve hamisságának aspektusával foglalkozik. A dolgok és - főként - fogalmi kölcsön-kapcsolataik intellektuális megértésén alapul. Racionális, módszeres folyamat, mely a valóságot elemzés és logikus következtetések útján próbálja megérteni."

F: "Az érzés érzelmi-indulati, szentimentális funkció. Benne rejlik, hogy a dolgok értékének megítélése és róluk kialakított véleményünk rokonszenvek és ellenszenvek alapján jön létre. A tapasztalatokat így a jó és rossz, kellemes vagy kellemetlen, elfogadható vagy elfogadhatatlan szempontjaiból értékeli. Az érzés nem egészen azonos az emócióval, mivel szerethetünk vagy utálhatunk valamit, illetve kifejezhetünk szentimentális ragaszkodást anélkül, hogy érzelmesek lennénk. Az emóció mindazonáltal az érző funkció egy fontos megjelenési formája."

...két fontos adalék:

...egyrészt mind Jung tipológiáját, mind az MBTI módszert rengeteg - sokszor megalapozott - bírálat érte már, ezért a kérdőív eredményét kezeljük fenntartással, különösen akkor, ha 50% körül mozog valamelyik mutató (az a vonás egy következő mérésnél könnyen átfordulhat a másik típusba)
...másrészt viszont az álmaink megértéséhez például hasznos lehet felismerni, hogy személyiségünk 'merre húz', hiszen az álmokban megjelenő kompenzáció (~ tudattalan kiegyenlítési kísérlet) akár rémek, akár segítők alakjában sokszor az ellenkező típus irányából érkezik (például az érzelmek kezelésének problematikáját hordozó figurák gondolkodók álmaiban vagy a föld, mint a realitás talajának előfordulása intuitív személyek álmaiban, stb.)

...a képet, amelyen C. G. Jung egyik mandalája látható a Vörös Könyvből, azért választottam, mert jól tükrözi, hogy különböző aspektusaink - mint például a négy pszichés funkció (S/N és T/F) - nem zárják ki egymást: harmonikus teljességet alkothatnak egyazon személyiségen belül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése