2014. március 14., péntek

Archetípusok: Árnyék


Eredeti kép: Csontváry Kosztka Tivadar - Öreg halász (1916)
    "[Jung szerint] nemcsak jó és világos oldalaink vannak, hanem árnyoldalaink is. Ezen a személyiség minden sötét jellemvonását és baljós látószögét érti. Ezek nem holmi apró gyöngeségek vagy szépséghibák, hanem mindazon alacsonyrendű személyiségrészek, amelyek legalsóbb rétegei alig különböztethetők meg egy állat ösztöniségétől.

    Az árnyékhoz tartoznak a személy összes elfojtott kisebbrendű és vétkes részei, amelyek eddig tudattalanul uralkodtak s a tudatba integrálásra vártak. Ez nyomós morális probléma s egyben fontos lépés az önismeret felé.

    Álmainkban szaporán találkozgatunk árnyékunkkal, melynek képviselői velünk, az álmodóval azonos nemű álomszereplők: így nők prostituáltakkal vagy hasonló alakokkal akadnak össze álmukban, férfiak meg részeg csavargókkal, betörőkkel és deviánsokkal."

/C. G. Jung Alapfogalmainak lexikona I. kötet/

    A képen középen Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász című festménye látható - a halász vonásaiban mintha szétválna 'jó' és 'rossz' (ezt szemléltetik az arc egyik, illetve másik feléről tükrözött képek a bal és a jobb oldalon).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése