2014. június 8., vasárnap

Bagdy Emőke: Az álommunka eszközei


Kép: René Magritte - The Blank Signature
...Sigmund Freud pszichoanalitikus elmélete szerint álmaink a következő folyamatok miatt olyan nehezen érthetőek:

1. Sűrítés

    "Hasonló személyek, dolgok összegyúrása, egymáshoz kapcsolódása és egésszé szerkesztése azért, mert hasonló a jelentésük. [...]
Sűrítés révén lehet például J. asszony álmában a férje J. édesanyjának szoknyájában és nagyanyja lakásában. A három úgy kerülhet 'egy kalap alá', hogy J. asszony a három személlyel egyaránt csatázik erőszakosságuk miatt [...].
    Az álombeli mondatoknak vagy értelmetlen szóképzéseknek is éppen a sűrítés az oka. A szavak olyan előzetesen átélt eseményekre utalnak, céloznak, melyekben az adott kifejezés előfordul. [...] Egy szó (vagy szótöredék) egész történetet sűríthet magába, ha a kapcsolódó asszociációkat kibontjuk."

2. Eltolás

    "Az eltolás olyan lelki munkalépés, amely a fontos elemeket a jelentéktelennek kijáró helyre csúsztatja el, a magas értékű elem intenzitását másra tolja át [...].
    Egy fiatalember például álmában (értelmetlenül) hosszan liftezett le és fel, anélkül, hogy tudta volna, hová tart. A kínálkozó 'szexuális aktus' jelentéssel szemben azonban a csatlakozó képzettársítások alapján kiderült, hogy a fel-le összefüggésből csak a 'lefelé' mozzanata fontos, mely elhárított 'alantas, aljas' vágyakkal függ össze. Az eltolás révén a 'lent' hangsúlya nem jutott kifejezésre, szinte 'elbújhatott'."

3. Megfordítás

    "[...] tartalmi és időbeli szempontból jöhet létre.
    Egy fiatal lány például anyja szidalmaitól szenved az álomban - amiért későn ért haza. Az elemzésben felvetett ötleteiből kiderül, hogy valójában ő haragszik az anyjára [tartalmi megfordítás] - aki nagyon is korán jött meg (egy ízben, amikor a lány egy iskolatársával intim módon együtt volt [időbeli megfordítás])."

4. Szimbolizmus

    "A szimbolikus ábrázolást Freud egykori valóságos azonosságok maradványaként, ismertető jegyeként szemlélte. Úgy vélte, hogy a szimbolika nem elsősorban az álom specifikuma, hanem az ember tudattalan képzetalkotásáé, amely a hétköznapi tudatban, a folklórban, mítoszokban, regékben, szólásmondásokban, bölcs mondásokban és szállóigékben testesül meg. Innen kerül át az álomba azért, hogy a lappangó gondolatot burkoltan ábrázolhassa.
    Ebből következően úgy vélte, hogy például alaki és műveleti hasonlóságok eleve lehetővé teszik a szexuális jelentés implikációt. A bot, fegyver, tőr, kés, puska, esernyő, torony stb. (mind hosszúkás és behatoló vagy felfelé törő és kifeszíthető tárgyak) a férfi nemi szervet, míg viszont az üregek - mint szekrény, edény, ház, szoba, doboz - a női nemi szervet szimbolizálják."

5. Másodlagos megmunkálás

    "Ahogyan egy filmrendező összevágja a felvett jeleneteket, és - elgondolása szerint - új rendbe illeszti össze ezeket, úgy szerkeszti sajátos álomtörténetté az álommunka a benne szereplő képelemeket. Így többé-kevésbé összefüggő történetet alkot belőlük."

/Bagdy Emőke: Álmok, szimbólumok, terápiák - Álmaink jelentése nyomában/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése