2014. szeptember 6., szombat

Amplifikáció: sapka/kalap


Kép forrása: Flickr
...A nemesség és a szabadság jelképe.

...Egyiptomban Ozirisz/Szarapisz hord csúcsos fejdíszt; a fáraókat szintén megillette ez a hatalmi jelkép.

...Rómában a rabszolgák fedetlen fővel jártak, s a felszabadított rabszolgák viselték az ún. frígiai sapkát, „a szabadság sapkáját”, amelyet csúcsos alakja miatt a bika szarvával és a fallosszal is kapcsolatba hoztak.

...A mitológiai ábrázolásokon a Dioszkuroszoknak csúcsos sapkájuk van, amely Léda tojásának – amelyből születtek – két felére utal; a fiatal Zeusz/Jupiter és Ganümédész szintén csúcsos sapkát visel. Az örökké úton lévő Hermész/Mercurius egyik attribútuma a szárnyas kalap.

...A germán hagyományban a hatalom jele. A Nibelungok sapkája a láthatatlanná tevő süveg és az ún. ködsüveg.

...A zsidóknál a rituális öltözék sapkája, a kepele a mennyet jelenti, s a közösséghez való tartozás és az Istennek való alávetettség fontos szimbóluma. A hegyes sárga sapka a középkorban a zsidókat jelezte, de a prófétákat és a patriarchákat is így ábrázolták.

...A kalap a zarándoköltözet része, ezért id. Jakab apostol attribútuma. A bíborosi kalap Szt. Jeromos és Borromei Szt. Károly attribútuma, az egyházi méltóság kifejezője.

...A frígiai sapka a francia forradalom szimbólumai között is szerepel, utalva az ókori ’szabadság’ jelentésre. Delacroix A Szabadság vezeti a népet c. festményének allegorikus nőalakja is ilyen sapkát visel (1830, Párizs, Louvre).

/Pál József - Újvári Edit: Szimbólumtár/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése