2013. december 27., péntek

Bagdy Emőke az élményközpontú álomszimbólum-feldolgozás útjairól...


Kép forrása: itt
...Bagdy Emőke Álmok, szimbólumok, terápiák című könyvének első fejezetében három izgalmas - nem pszichodinamikai - módszert vázol fel a szimbólumok kibontására és az álmok értelmének keresésére:

    "A fókuszolás a testérzetekre, a belőlük kiinduló és hozzájuk visszavezető utakra összpontosít. Legfontosabb műveleti lépései a hasonlító megfeleltetések (milyen ez az érzés, mire hasonlít, mire emlékeztet, mikor éltél át hasonlót, stb.).
    A transzperszonális lélektani közelítés is az érzésekből indul ki. Az álmodó érzései, s ezekhez járulva a csoport beleélő reaktív érzései fantáziákat mozgósítanak, újabb érzések születnek, ezek összefüggésbe hozhatók az álmodó álmával és üzennek valamit... Az érzés - elképzelés - érzés - jelentéskeresés lépései a közös és egyedi lelki térben (intra- és interpszichikusan) egyaránt végbemennek.
    A pszichodráma mintegy kinyitja a "fekete dobozt", az álmot kihozza, cselekvésben, lejátszásban jeleníti meg, ugyanazon a gondolkodási szinten (szimbolikus, analógiás, "olyan mintha" elvű, megfeleltetéses gondolkodás), mint ahol születik és zajlik az álom (csakhogy benn helyett kinn, a társas valóságban). Ez a közeg és atmoszféra átlelkesített, közösségi, emberi segítséget ad; a megértés kiszélesítését és az érzelmi védettség-biztonság megnövelését szolgálja."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése