2013. december 27., péntek

Az alvás mítosza...


Kép: Evelyn De Morgan - Night and Sleep
...avagy Hüpnosz - az álom istene - és rokonsága a görög mitológiában:

    "Az Éj istenasszonya, Nüx sok gyermeket nevelt. Tőle származnak a sorsistennők, a Moirák, Nemeszisz, a bosszúállás istene és egy ikerpár, Hüpnosz és Thanatosz: az álom és a halál istenei.
    Az ikrek együtt lakoznak az alvilágban, de míg Thanatosz könyörtelen, réme az embereknek és maguknak az isteneknek is, addig Hüpnosz szelíd, enyhet adó, munkát és fáradalmat feledtető. Ezt a bűbájt Homérosznál még puszta jelenléte által gyakorolja, ám a későbbi korok már gazdagon felruházták őt az álomba ringatás eszközeivel. Szerintük Hüpnosz szárnyas lény, aki röpülve hagyja el az álmok szigetét. Halkan, mint a csalogány vagy a fecske, zaj nélkül száll a föld felszíne vagy a vizek tükre felett, s a fáradt emberek homlokát megérinti egy gallyacskával, amelyet előzőleg a Léthé vizébe mártott. Más tanok szerint egy szaruból álmot hozó italt önt az emberek szájába, vagy szárnyát lebbentve kelt álmot hozó szellőt. Jellemző attribútuma a mákvirág.
    Gyakran ábrázolták a testvérpárt úgy, hogy anyjuk karján ülnek; egy fehér és egy fekete gyermek. Nem igazán lehet eldönteni, melyikük ki. Testvérségük a két létállapot szoros és elválaszthatatlan kapcsolatát mutatja. Míg azonban Hüpnosz a halántékán, addig Thanatosz a vállán hord apró szárnyakat. Előbbi kedves, lágy arcú ifjú, utóbbi zord tekintetű, gyakran szakállas öreg. Az álomosztó Hüpnosz, akárcsak testvére, a halált hozó Thanatosz is egy másik szféra, egy magasabb rendű, homályos birodalom küldötte. Egyszerre jelölik a tudattalan átláthatatlan szféráját, másrészt egy testetlen világba való szárnyalás lehetőségét, ami mindig az istenivel köt össze, és – az előbbi esetében – onnan hoz üzeneteket. Ezért az álmokat gyakran jóserővel is felruházták: az éjjeli képek átjárót jelentettek az élet és a halál birodalma között.
    A püthagoreusok úgy tartották, hogy az álomban a lélek megszabadul a fizikai testtől, és átjárva egy másik síkra, ott magasabb lényekkel találkozik, ebben az értelemben a magasabb rendű létezés terepe. Erre alapozták az álomfejtés gyakorlatát, amelyet a jövőbe látás egyik eszközének tartottak. Thanatosszal ellentétben Hüpnosznak gyermekei is voltak: Morpheusz volt az álmok megformálója. Egyik testvére, Phobétor a rémálmokért és a természethez kapcsolódó, a másik, Phantaszosz pedig a különös álmokért volt felelős."

Forrás: Magyar Hírlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése